Vistelsen på inagården

En typisk dag

I gryningen. Personalen på inagården sätter på gröten och kaffet.  Bröd, pålägg och juice dukas fram tillsammans med fil och müsli.

Liv och rörelse. Alla som bor på inagården äter frukost tillsammans. En del av personalen rapporterar till det nya skiftet samtidigt som andra äter frukost i den gemensamma matsalen. En timme senare är alla redo att ta itu med dagens arbetspass. De som inte åker med har kanske friskvård, undervisning eller personliga ärenden på schemat.

Det blir åter tyst och lugnt. På kontoret arbetar de som ansvarar för verksamheten. Den som är vårdansvarig för det kommande dygnet planerar fritidsaktiviteter som kräver personal och transporter, eventuella förändringar i boende, uppföljning med handläggare och en mängd andra detaljer som hör till livet på inagården.

Ute på fältet pågår en mängd olika typer av aktiviteter. På den egna lantgården Ljusbäck tar vi hand om våra djur. Här finns allt ifrån kaniner, katter och hundar till hästar, höns, får och getter. Vi sysslar också med vedkapning, skogsarbete, skötsel av fastigheter och vägar. Gräsklippning eller snöskottning. Någon arbetar i storköket tillsammans med kokerskan. I snickeriet bygger vi både fågelholkar, lagerhyllor och jakttorn. Givetvis med avbrott för förmiddagskaffe.

Dags för lunch med hemlagad mat och en stunds välbehövlig vila och reflexion. Vår matpolicy innebär att vi i dagsläget använder närproducerade och ekologiska varor i vår matlagning.

Arbetet fortsätter under eftermiddagen men kan avbrytas av en planerad innebandymatch mot gänget från andra anläggningen.

Efter arbetsdagens slut duschar en del. Andra pysslar med sitt och får en stunds egen tid. Vissa dagar kan den som vill få massage innan det är dags för gemensam Middag.

Dags för fritidsaktiviteter. Bio, fiske, inköp av egen TV, cykeltur för att handla eller bara fika någonstans. Varje söndag sitter vi ner tillsammans och gör ett veckoschema för varje klient. Där kan man önska fritt vilka fritidsaktiviteter man vill delta i under veckan. Allt som är möjligt genomförs under förutsättning att andra inplanerade aktiviteter på schemat har genomförts på ett bra sätt.

Framåt kvällen
dukas frukten fram och belysningen dämpas. De som vill umgås spelar spel eller sitter ner och pratar om dagen som gått. Andra ser kanske på tv en stund. Vid tiotiden är det släckt och tyst på Inagården. På helgerna en timme senare. De som fortfarande är på fötterna är personalen som dokumenterar, plockar av och städar innan de också går och lägger sig en stund.

 

 

Hos oss kan du fortsätta gå i skolan. Och kanske bli bättre på någon sport som du tycker om.