Aktuellt

Terapihundsprojekt på inagården

Terapihund

Kanske är det några av er som redan hunnit träffa vår lockiga vän? I december 2014 inleddes ett samarbete med terapihunden Julle och hans matte Fanny Lundgren. Under 2015 kommer Julle att spendera tid med några av inagårdens klienter och hjälpa dem i deras utveckling.

Julius matte Fanny är utbildad sjuksköterska och arbetar bland annat som timvikarie på Inagården. Julius är en 2 år gammal Goldendoodle. Fanny arbetade i Norge när hon en dag fick syn på en annons om valpen Julius och bestämde sig då för att genast flytta hem till Sverige och köpa honom.
För att få bli terapihund var han sedan tvungen att genomgå både en besökshundsutbildning och en terapihundsutbildning tillsammans med matte Fanny. Varje år gör man också förnyade lämplighetstester för att försäkra sig om att Julius fortfarande både orkar och vill jobba vidare som terapihund.

Hundrasen Goldendoodle passar särskilt bra för besöks- och terapihundsyrket eftersom den varken dreglar eller fäller päls. Att den också är väldigt lättlärd och social gör den extra lämpad.  Som besöks- och terapihund är man både artist och bästa kompis. Julius har allt ifrån show på demensboenden till gruppaktiviteter och individuella möten med patienter och klienter på schemat. På inagården kommer Julle främst att ha individuella möten enligt skräddarsydda planer för ett antal utvalda klienter. Vi kommer att utgå från varje klients specifika behov och se vad Julle kan göra för just honom eller henne.

Vanliga målsättningar kan vara att lindra depression, minska ner på medicinering, göra det lättare att prata, öva upp motivation och självkänsla, men också rent fysiska mål som bättre styrka och balans. Redan efter 5-6 minuter brukar man kunna se en effekt av mötet med Julle. Längre tid än så tar det inte för oxytocin-halten att stiga i blodet och man känner sig både lugnare och lyckligare.

I en studie (Barker&Dawson, 1998) utförd med 210 patienter med ångestproblematik kunde man fastställa en mängd positiva effekter av att en terapihund använts som en del av vården:

• Reducering av oro/ångest
• Effekt på fler målgrupper än traditionell terapi.
• Tillbakadragna patienter med svårigheter att kommunicera, kunde interagera med hunden. 
• Patienter med demens och Alzheimer blev mer sociala
• Effekten av terapihundens arbete var upp till dubbelt så stor som efter sedvanlig terapi.

Vill man läsa mer om studier som gjorts för att påvisa hundens betydelse inom vården, kan man gå till Julle och Fannys hemsida Hälsohund på väg

Pil Kalendarium
    Inga kommande evenemang just nu!