Aktuellt

Sommaren är här

Nu känns det som att sommaren äntligen är här!

Vårt senaste projekt nu är att bygga ett eget utegym, vad kan vara bättre än och härligare än att få träna ute en vacker sommardag?

Älvina kommer under sommaren att hålla öppet som vanligt och kom gärna in på en glass och träffa oss om du har vägarna förbi.

Terapihundsprojekt på inagården

Terapihund

Kanske är det några av er som redan hunnit träffa vår lockiga vän? I december 2014 inleddes ett samarbete med terapihunden Julle och hans matte Fanny Lundgren. Under 2015 kommer Julle att spendera tid med några av inagårdens klienter och hjälpa dem i deras utveckling.

Julius matte Fanny är utbildad sjuksköterska och arbetar bland annat som timvikarie på Inagården. Julius är en 2 år gammal Goldendoodle. Fanny arbetade i Norge när hon en dag fick syn på en annons om valpen Julius och bestämde sig då för att genast flytta hem till Sverige och köpa honom.
För att få bli terapihund var han sedan tvungen att genomgå både en besökshundsutbildning och en terapihundsutbildning tillsammans med matte Fanny. Varje år gör man också förnyade lämplighetstester för att försäkra sig om att Julius fortfarande både orkar och vill jobba vidare som terapihund.

Hundrasen Goldendoodle passar särskilt bra för besöks- och terapihundsyrket eftersom den varken dreglar eller fäller päls. Att den också är väldigt lättlärd och social gör den extra lämpad.  Som besöks- och terapihund är man både artist och bästa kompis. Julius har allt ifrån show på demensboenden till gruppaktiviteter och individuella möten med patienter och klienter på schemat. På inagården kommer Julle främst att ha individuella möten enligt skräddarsydda planer för ett antal utvalda klienter. Vi kommer att utgå från varje klients specifika behov och se vad Julle kan göra för just honom eller henne.

Vanliga målsättningar kan vara att lindra depression, minska ner på medicinering, göra det lättare att prata, öva upp motivation och självkänsla, men också rent fysiska mål som bättre styrka och balans. Redan efter 5-6 minuter brukar man kunna se en effekt av mötet med Julle. Längre tid än så tar det inte för oxytocin-halten att stiga i blodet och man känner sig både lugnare och lyckligare.

I en studie (Barker&Dawson, 1998) utförd med 210 patienter med ångestproblematik kunde man fastställa en mängd positiva effekter av att en terapihund använts som en del av vården:

• Reducering av oro/ångest
• Effekt på fler målgrupper än traditionell terapi.
• Tillbakadragna patienter med svårigheter att kommunicera, kunde interagera med hunden. 
• Patienter med demens och Alzheimer blev mer sociala
• Effekten av terapihundens arbete var upp till dubbelt så stor som efter sedvanlig terapi.

Vill man läsa mer om studier som gjorts för att påvisa hundens betydelse inom vården, kan man gå till Julle och Fannys hemsida Hälsohund på väg

Nytt liv på Älvina Loppis och Café

Vill du fynda nygamla kläder och skor eller har du ett gammalt bord som behöver nytt liv? Kom till oss på Älvina Loppis och Café. Ta med dina utlästa böcker och hitta något nytt att sätta tänderna i! Eller bara njut av en kopp kaffe och nybakat bröd i vårt mysiga café.

Den 18 november 2014 öppnade Inagården dörrarna till sitt nya Loppis och Café Älvina i Älvkarleby. Vi håller till på Riddersdalsvägen 1, mitt i Älvkarleby. Älvina ingår i den dagliga verksamheten på Inagården och har öppet måndag till torsdag kl.10-15. Både personal och älvkarlebybor har skänkt saker till loppisen och ruljansen är i full gång. Förutom att fynda till en billig penning kan kunderna få en trevlig fikastund med hembakat bröd, smörgås, kaffe och te. Ansvarig för Älvina är Catharina Eggers som arbetat på Inagården sedan 2012. Varje dag arbetar hon och två klienter med butiken och allt som hör till.

Inför julen hade vi även öppet på advent och sålde grantomtar och annat pyssel som vi tillverkat själva på inagården. Det fina med Älvina är att ger sysselsättning inte bara till de klienter som arbetar i butiken. Bröd och bullar ska bakas till caféet och tanken är även att kunna sälja olika typer av hantverk i butiken. Det händer också att vi får in möbler som behöver renoveras. Det kan vara stolar som behöver ny stoppning eller nya stolsdynor eller bord som behöver målas. Oavsett vilket ger det viktig sysselsättning till många av våra klienter.

Vi tänker också att vi så småningom ska kunna bjuda in till en vernissage och visa upp all den konst som produceras på inagården. Än så länge hänger ett par tavlor målade av klienter på väggarna. Har du vägarna förbi, så hoppas vi att du tittar in och tar en kopp kaffe och en bulle. Givetvis blir vi också väldigt glada för allehanda begagnade, urväxta kläder, skor, möbler, husgeråd eller annat som du tror att vi kan sälja. Överskottet från Älvina Loppis och Café går oavkortat till Älvkarleby Ridklubb och ungdomsverksamheten där.

Har du frågor som rör Älvinas verksamhet? Hör av dig till Catharina på telefonnummer: 026-456 19 62 eller e-post: .(JavaScript måste vara aktiverat för att visa denna e-postadress)

Öppettider: måndag-torsdag Kl 10.00-14.30  
Lunchstängt 12.00-13.00

Alla dagar är bra nu

Han trivs äntligen med livet, Kenneth Eriksson. Egen bostad, vänner, arbete och egna pengar. Men så har det inte alltid varit. Han var bara 16 år när han placerades på rättspsykiatrisk klinik i Vänersborg. Läs hela artikeln om Kenneth Eriksson i TTELA Nyheter, Vänersborg.

Utanförskapets pris

Skandiabanken har tagit fram en kalkyl som visar på de dolda samhällskostnaderna för utanförskapet. Syftet är att få politiker och makthavare att inse hur mycket större kostnaderna blir när man väljer att förbise människors särskilda behov.

utanförskapets pris

Störst blir givetvis effekten när man fångar upp barn i tidig ålder, men även för de som redan fallit rejält i utanförskap finns pengar att spara. Det är givetvis omöjligt att sätta en prislapp på människors lidande, men ju fler vi kan hjälpa till en framtid utan kaos, desto större besparingar i dolda samhällskostnader. I kalkylen kan du se hur det ser ut i din kommun: Utanförskapets pris.

Pil Kalendarium
    Inga kommande evenemang just nu!